Zoekwoorden

Gesponsorde koppelingen

Gerelateerde berichten

Deel dit

Samsung lanceert toch high-end-toestel met Tizen

Dat Samsung sinds september 2011 samen met Intel bezig is met het ontwikkelen van het eigen besturingssysteem voor smartphones en tablets, Tizen, is al lang bekend. Het systeem zou volgens eerdere berichten van de elektronicagigant met name in het lage segment smartphones een alternatief kunnen zijn voor Android. Nu heeft het bedrijf, een paar dagen na de aankondiging van de Galaxy S4, echter laten weten later dit jaar een nieuw, high end toestel op de markt te brengen dat zal draaien op het nieuwe besturingssysteem.

Het is een opmerkelijke ontwikkeling, want Samsung had naar eigen zeggen altijd zeer goede redenen om met Android te blijven werken. Het grootste mobiele besturingssysteem is, samen met iOS, door zijn omvang nu eenmaal het aantrekkelijkst voor app-developers om software voor te schrijven, waardoor andere besturingssystemen altijd op de tweede plaats komen, zei Kevin Packingham, Chief Product Officer bij Samsung, enkele maanden geleden. ‘Bovendien’, voegde hij eraan toe, ‘hebben we een goede band met Google’.

De concurrentie voor Android en iOS wordt echter steeds serieuzer: Windows boekt op de mobiele markt grote successen met de Windows Phone 8 en ook Blackberry blijft ondanks eerdere tegenslagen een speler om rekening mee te houden. Het grote technische voordeel van Tizen is bovendien dat het veel flexibeler is dan Android en een (nog) meer opensourcekarakter heeft. Over Android komen hierover vanuit de developerhoek toch wel met enige regelmaat klachten. Samsung gaf eerder aan te verwachten dat Tizen om deze reden populair zal zijn bij developers.

Al met al zou het dus best kunnen dat Samsung in de toekomst verder gaat zonder Android. De lancering van het nieuwe Tizen-toestel in het hoge segment geeft in ieder geval te denken. Ook zou het aantal Android vacatures bij de Koreaanse fabrikant de laatste tijd sterk afgenomen zijn. Daar komt nog eens bij dat de smartphone met name op de Aziatische markt steeds populairder wordt en de relatie tussen China en Google is nu niet bepaald vredig. Vorige maand nog noemde Googles executive chairman Eric Schmidt het land ‘de meest geavanceerde en productieve hacker ter wereld’. Ook wat dat betreft doet Samsung er dus wellicht verstandig aan eieren voor zijn geld te kiezen en alternatieven zoals Tizen beter te gaan benutten dan aanvankelijk de bedoeling was.

Of Tizen inderdaad een gelijkwaardige concurrent wordt, zal de tijd leren. Volgens kenners kan het wel vijf tot tien jaar duren voor een besturingssysteem die plaats heeft verworven.